Användartips

Några användartips

Orsakerna till att man använder en reflexskärm kan vara flera. Gemensamt är att man vill påverka en ljuskälla på ett eller annat sätt, antingen genom att förändra ljuset eller genom att reflextera det.

Diffuserande effekt

Våra 5-i-1 reflexskärmar till exempel är, när överdraget är borttaget, vita och halvgenomskinliga. Denna används då när man vill diffusera ljuset från en kraftig ljusskälla, tex solen, för att på sätt förhindra att delar av ansiktet blir väldigt ljusa och utfrätta, medan andra delar hamnar i skugga. Genom att diffusera ljuset med reflexskärmen minskar man ljuset på den sidan som solen kommer ifrån och genom att ljuset passerar igenom det vita tyget diffuseras det och sprids så att det även når den andra sidan. En annan fördel med att ta bort lite av ljuseffekten är att det annars kan vara lätt för modellen att kisa mot solen.

/diffusering.jpg

Reflekterande effekt

Ett annat sätt att lösa ovanstående problem med kraftigt solljus från ena sidan är att, fortfarande med samma 5-i-1 reflexskärm, ställa en reflexskärm bortom modellen och reflektera solljus tillbaka till den skuggiga sidan. En fördel med den här metoden är att man då kan påverka ljuset både till färg och styrka genom att använda olika färger på reflexskärmen. Vanliga färger är vit, silver, guld och guld/silver weaving. Vilka olika effekter färgerna har kan man läsa om på en separat sida.

Produktfotografering med två reflexskärmar, den till vänster för att diffusera ljuset och den till höger för att reflektera ljus från andra sidan.

Produktfoto med två reflexskärmar

Bakgrund

Det tredje, och kanske minst vanliga, användningsområdet för reflexskärmen är som bakgrund. Vissa skärmar har en blå sida som är speciellt anpassad för detta, sk blue screen, som enkelt ersätts med andra färger eller bakgrunder i ett bildredigeringsprogram. Om man har en vit eller svart sida på sin reflexskärm går även dessa att använda som bakgrund.

Tillbehör

Det finns några tillbehör till reflexskärmen som kan göra användandet enklare, speciellt om man är ensam som ska både fotografera och sköta reflexskärmen. Det finns till exempel en hållare för reflexskärm som man sätter på ett vanligt standard blixtstativ eller ett kamerastativ med ett speciellt fäste, sk spigot. På så sätt kan man rikta in reflexskärmen på önskat sätt på modell eller motiv och sedan ta plats bakom kameran.

Reflexskärm, reflexskärmshållare och stativ

Har du frågor om tillbehör till reflexskärmar är du välkommen att kontakta oss med nedanstående formulär.


(Lämna tom)

Välkommen

Välkommen till www.reflexskarm.n.nu, en sida om reflexskärmar som används inom fotografering. Vi hoppas att du ska finna sidan intressant.

Mer information om hur man använder reflexskärm finns i Fotofyndets blogg

 

Länkar

Sökmotorkonsult

Display Pagerank

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)