Färger

Reflexskärmens olika färger har olika effekter. Vilken man använder beror mycket på tycke och smak, men även en del på vilken karaktär ljuset har och vilket uppdrag man använder den till.

Transparent (vit)

Den transparenta sidan används mellan ljuskälla och motiv för att diffusera ljus, dvs göra ljuset mindre skarpt och mjuka upp det och på sätt minska skuggor och utfrätta partier. Jämför med en diffuser eller bouncer till blixten.

Vit

Den vita sidan reflekterar ljuset ganska mjukt och diffuserar ljuset. Används ofta för upplättning i solljus.

Silver

Ger ett hårt och kallt ljus på motivet. Kan vara svårt att få jämn spridning över motivet.

Guld

Den guldfärgade sidan gör att hudtonerna lever upp och ger ett varmt ljus på motivet. Lämpligt till porträtt. ¨

Weaving

Weaving är en mix av guld och silver, i ett vågformat mönster över hela reflexskärmen. Ger ett något kallare ljus än den guldfärgade sidan och ett något varmare än den silverfärgade. En gyllene medelväg.

Svart

Absorberar ljus och förstärker därmed skuggor.

Blå

Den blå sidan kan användas för att ge ett blåaktigt, kallt och kraftigt färgat ljus. Den är även användbar som bakgrund och kan då vara lämplig om man vill klippa bort bakgrunden och sätta in en annan bakgrund på bilden, sk bluescreenteknik.

Grön

Den gröna sidan används mest när man vill ersätta bakgrunden med något annat, sk greenscreen. Den gröna skärmen kräver mindre ljus än den blå och det kan ofta vara praktiskt att ha två olika färger så att bakgrunden och motivet inte blir för lika.

 

Har du frågor om färger på reflexskärmar är du välkommen att kontakta oss med nedanstående formulär.










(Lämna tom)

Välkommen

Välkommen till www.reflexskarm.n.nu, en sida om reflexskärmar som används inom fotografering. Vi hoppas att du ska finna sidan intressant.

Mer information om hur man använder reflexskärm finns i Fotofyndets blogg

 

Länkar

Sökmotorkonsult

Display Pagerank

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)